Bloemgracht
Marinus Heijnes werd in 1888 geboren in Amsterdam, maar het lijkt erop dat, tot hij met zijn ouders in 1916 verhuisde naar de gemeente Sloten, hij niet zo veel schilderijen in Amsterdam had gemaakt. In feite kennen we alleen een paar oudere werken van bijvoorbeeld het Ij uit 1908 en van de Noorderkerk in 1907. Verder kennen we circa 15 Amsterdamse stadsgezichten maar deze zijn zonder datering. Het is voor ons altijd een uitdaging om te achterhalen in welke periode de werken geschilderd zijn.
Als zijn zoon Theo zich na de tweede Wereldoorlog vestigt aan Bloemgracht 30 geeft dat Marinus de inspiratie om wat vaker in Amsterdam te werken. We zien in een recensie in 1953 voor het eerst enkele werken van Amsterdam staan. In oudere recensies stond niet eerder een werk van Amsterdam. We hebben daardoor de indruk dat de meeste schilderijen van Amsterdam dateren van na de oorlog.
De werken van Amsterdam zijn vaak, zoals voor Heijnes gebruikelijk, ter plaatse geschilderd en dus over het algemeen redelijk kloppend. Voor onderstaand schilderij leek dat eerst niet op te gaan. Het huis op de voorgrond – Bloemgracht 19 – klopt namelijk niet met de situatie zoals je kunt zien op de foto die vanuit het bovenraam van Bloemgracht 30 is genomen (foto afkomstig van verkoop-website).loop
Hoe grappig is het dat we ontdekten dat het huis Bloemgracht 19 in 1980 is voorzien van een nieuwe topgevel, zoals te lezen is op de site Amsterdam-monumentenstad en dat het schilderij wellicht toch aardig klopt. Al lijkt er tussen het moment van schilderen en onderstaande foto uit de jaren zestig een verdieping is toegevoegd.
Opvallend is verder de gouden kroon op de Westertoren. Amsterdammers zullen weten dat deze helemaal niet goudkleurig is. Het antwoord vinden we op Wikipedia. In het Rembrandtjaar 1906 werd de kroon op de spits goudkleurig geschilderd. Bij de restauratie in het Rembrandtjaar 2006 is deze terug gebracht in de oorspronkelijke kleur blauw
Opnieuw Bloemgracht o.a. Nummer 3. De vader van de huidige eigenaar van dit schilderij had het gekocht van de schilder die het volgens hem ‘vanuit zijn huis had geschilderd’. Dat zal dus vanuit Bloemgracht 30 zijn geweest en is dus gemaakt na de oorlog.
Volgens deze actuele foto op deze website van MvA.nl is ook daar het nodige veranderd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beoordeling Bloemgracht.