“Virtuoze Kagerplassen” een mooie herinnering
De tentoonstelling Virtuoze Kagerplassen is – ook na de verlenging van een extra maand – helaas toch ten einde gekomen. We kijken met heel veel genoegen terug op deze tentoonstelling in Warmond. In het schitterende onderkomen van Historisch Genootschap Warmelda: de voormalige pastorie van de Protestantse Gemeente – ook wel Roekenhof genoemd – werd de tentoonstelling op 9 september geopend door de wethouder van Teylingen. Alhoewel Marinus Heijnes door ons niet vaak in verband was gebracht met Warmond heeft hij het merendeel van zijn kunst daar gemaakt. De Kagerplassen liggen in de voormalige gemeente Warmond. Zo ook de bij Heijnes-liefhebbers goed bekende eilandjes Vogelskamp (Lombok) en De Kock. Als Heijnes in zijn bootje uit schilderen ging was hij in Warmond. De titel Virtuoze Kagerplassen is hier daarom weer uiterst toepasselijk. We zijn blij dat we ruim 40 kunstwerken van Marinus Heijnes in deze fraaie 150 jaar oude ambiance onder de aandacht van het publiek hebben mogen brengen.
Gastenboek
De reacties op de tentoonstelling waren lovend en het bezoekersaantal was boven verwachting. Wij waren daar heel verguld mee. Hieronder een greep uit de reacties in het gastenboek:
“prachtig die schilderijen, herkenbaar voor iedere Warmonder”
“De moeite waard! mooi”
“Wat fijn om de mooie Kaag zo afbebeeld te zien”
“Prachtige schilderijen! Wat bijzonder dat jullie deze kunstenaar zo mooi onder de aandacht kunnen brengen in ons Warmondse museum”
“Fantastisch”
“Marinus Heijnes krijgt eindelijk de aandacht die hij verdient”
Zeppelin
Heel bijzonder was dat bij het organiseren van de tentoonstelling het historisch genootschap Warmelda met een onbekend schilderij uit de hoge hoed kwam. Het schilderij uit 1929 met daarop “Graf von Zeppelin” bracht tegelijkertijd een verhaal met zich mee met een leuke historische context, waarover we in een eerder bericht uitgebreid hebben bericht. We zijn Jos Prins van het restauratieatelier van Prins Lijsten uit Sassenheim heel dankbaar voor het kosteloos restaureren van dit schilderij, dat vermoedelijk jarenlang op een rokerige ruimte in het gemeentehuis van Sassenheim heeft gehangen. De zeppelin mocht op het affiche staan dat voor de tentoonstelling is gemaakt.
Etsen
Voor het eerst hebben we aantal etsen die Heijnes in de jaren twintig heeft gemaakt kunnen tonen in een expositie. Helaas was het niet gelukt etsen in bruikleen te verkrijgen die in het Rijksmuseum in depot liggen, maar we hadden wel 5 andere fraaie etsen. Meer informatie over de etsen die Marinus Heijnes heeft gemaakt vind je hier
Lezing
We kunnen ook heel tevreden terugkijken op de in november tijdens de Kunstweek Warmond gehouden lezing. Thema daarbij was “de zeggingskracht van een vergeten kunstschilder”. Een uitgebreider verslag vindt je hier
Broer of mecenas
Op de tentoonstelling stonden we ook stil bij de rol van Marinus’ broer Gerrit, die in Sassenheim heeft gewoond. Wij durven rustig te stellen dat zonder deze mecenas het financieel niet mogelijk zou zijn geweest voor de Marinus zich als kunstschilder te ontplooien.
Terug naar de bruikleengevers
De schilderijen vinden/vonden weer hun weg naar de bruikleengevers. Wij zijn hen heel dankbaar voor het belangeloos afstaan van hun dierbare kunstwerk voor deze tentoonstelling. De schilderijen zijn door ons voorzien van een bewijs van deelname aan deze tentoonstelling. Na afloop kregen we van één van de bruikleengevers deze foto waarbij het schilderij weer terug op de oude vertrouwde plek hing. Die lege plek is gelukkig weer gevuld.
Ook het schilderij en de ets die we in bruikleen hadden van de nazaten van de Sassenheimse kunstschilder Cas Verlint zijn weer veilig thuis gekregen.
Schoonmaken
Een van de werken kon niet op tijd voor de tentoonstelling gerestaureerd worden. Dit schilderij is al meerdere generaties in bezit van dezelfde familie. Aan de rand die achter de lijst verborgen zat kunnen we zien dat het werk door de tijd heen behoorlijk vervuild is geraakt. De bruikleengever heeft aangegeven deze alsnog te laten schoonmaken. Wij zijn heel benieuwd naar de werkelijke kleuren van dat schilderij, we hopen daar tzt foto’s van te kunnen laten zien.
Getoonde werken
De werken die op de tentoonstelling hebben gehangen zijn (nummers corresponderen met de catalogus): 275 241 104 267 112 427 529 495 197 189 009 049 011 015 061 014 017 059 001 047 066 064 065 051 016 057 026 056 058 100 120 149 311 439 438 129 385 (wordt nog aangevuld)
Op de tentoonstelling was ook ruimte ingeruimd voor twee schilderijen die oorspronkelijk bedoeld waren als één kunstwerk.
Van de tentoonstelling werd een kleine catalogus gemaakt, deze is inmiddels helaas niet meer verkrijgbaar.
Volgende tentoonstelling
Na de tentoonstellingenreeks “Virtuoze Kagerplassen”, in 2021/2022 in Oude Wetering (Oud Alkemade) en in 2023/2024 in Warmond (Warmelda), zijn wij als stichting Marinus Heijnes nu zonder concrete plannen voor een volgende tentoonstelling. Voor 2024 hebben we plannen voor het maken van een film over het leven en werk van de kunstenaar. We hebben opnieuw gemerkt dat er zeker belangstelling is voor de tijdloze kunst van de kaagschilder Marinus Heijnes. We hopen voor de komende jaren vaker tentoonstellingen te mogen organiseren, zodat de kunst van Heijnes de aandacht krijgt die het verdient. Mocht je een idee hebben voor een geschikte locatie dan staan we daar zeker voor open. Je kunt altijd een bericht sturen naar gert@marinusheijnes.nl
De tentoonstelling was een groot succes. Vele enthousiaste verhalen zijn er afgelopen weken in Warmond verteld
Over het wel en wee van de schilder.
Dankzij de enthousiaste inzet van jullie bestuur hebben wij als Warmonders genoten van de prachtige doeken. Veel dank.
De tentoonstelling gaf een prachtig beeld van de veelzijdigheid van Heijnes en tegelijk een mooi tijdsbeeld van de landelijke omgeving rond de kaag
Beoordeling “Virtuoze Kagerplassen” een mooie herinnering. Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dank Victor. Hopelijk komt er nog eens een nieuwe tentoonstelling