Expositie

"Marinus Heijnes,

terug in De Kaag" (2012)

Iedereen die het werk van Marinus Heijnes kent zal het er over eens zijn dat zijn werk meer aandacht verdient. Gelukkig is een deel van zijn kunst tijdelijk weer te zien in De Kaag tijdens de overzichtstentoontstelling “Marinus Heijnes, terug  De Kaag”.

Nadat het boek ‘Schilder van Licht en Water’ in september is uitgebracht organiseert auteur Gert Wentzel een expositie waarbij, voor het eerst sinds ruim 50 jaar, de kunst van Marinusin Heijnes centraal staat. Er zullen schilderijen te zien zijn uit het boek, maar ook schilderijen uit privecollecties die nog niet eerder aan het publiek getoond zijn.

  

In een deelexpositie wordt aandacht geschonken aan werken die Kaagse ondernemersgezinnen ruilden met Marinus Heijnes tegen producten uit hun zaak en is daarom getiteld:

Kaagse ruilhandel.

 

 

Iedereen is van harte welkom!

 

Verslag van de opening van de expositie en het 1e weekend

 

Op 14 december is de expositie Marinus Heijnes terug in De Kaag feestelijk symbolisch geopend door burgemeester Marina van der Velde-Menting door het schilderen van het woord OPEN op een paneel. De ceremonie startte met een korte toespraak van de heer Jan Biemond, bestuurslid van Stichting De Stal Op De Kaag en vroegere buurjongen van Heijnes. Op een beeldende manier vertelde Biemond zijn verhaal over zijn schilderij dat hij 60 jaar geleden geschilderd zag worden. Mevrouw Van der Velde gaf aan dat ze blij is dat De Kaag op deze wijze aandacht aan haar kunstverleden geeft. Het schilderij, dat sinds 1927 in bezit is van de gemeente, heeft een mooie plek gekregen in de expositie.

 

De feestelijke opening werd goed bezocht, de Schuur bij De Stal Op De Kaag was nagenoeg helemaal gevuld. Ook de eerste zaterdag en zondag werden hoog gewaardeerd door een groot aantal bezoekers. Van heinde en verre kwamen Heijnes-liefhebbers op deze unieke gelegenheid af, maar ook vele Kagenaars en oud-Kagenaars hebben genoten van de ruim 50 werken, waarvan het grootste deel het jaar door veilig opgeborgen ligt. De schilderijen brachten bij velen een hoop herinneringen naar boven, voor anderen was het een eerste aangename kennismaking met de kunstschilder. Er waren ook Kagenaars die hun eigen schilderij meebrachten en toonden, waardoor de expositie nog een extra dimensie kreeg. We hopen dat het 2e weekend een even groot succes wordt. Komt allen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Locatie:

De Stal op de Kaag

 

Julianalaan 13

De Kaag (dorp)

 

 

 

 

 

 

 

 

Info? mail naar

gert@marinusheijnes.nl